U heeft zelf al een paar aparte stambomen gemaakt en bent tot de ontdekking gekomen dat u veel onderhoud heeft omdat een mutatie in meerdere stambomen gemaakt moet worden; of een persoon die tot meerdere stambomen behoort moet ingebracht worden; of u heeft van iemand anders een stamboom gekregen.

Over het algemeen is mijn advies om altijd alle stambomen in één bestand te hebben. U weet dat de rapportages tóch geënt zijn op deelselecties van het bestand; daar hoeft geen noodzaak tot splitsing te zijn.

Maar het samenvoegen van stambomen moet met beleid gebeuren. Bij het samenvoegen zal Aldfaer niet controleren of er bij de samen te voegen personen ook gelijke zijn; m.a.w. er gaan onherroepelijk dubbelen ontstaan. U doet dus verstandig om van te voren aan die personen die u weet dat zij straks dubbel zijn een herkenbare kode mee te geven, bijvoorbeeld in de Aldfaer codeveld. Dan kunt u na de samenvoeging deze makkelijker kerkennen en dan besluiten welke van de twee verwijderd kan worden. Misschien heeft de één meer informatie dan de ander.

Overweeg, om veel dubbelen te voorkomen, of het zinvol is om de samen te voegen stamboom eerst te splitsen in een Groep en dan die afsplitsing samen te voegen!

Aldfaer heeft een funktie om mogelijke dubbelen te ontdekken. Zo ook de Bonus rapporten.

Bij het samenvoegen maken we gebruik van de import- en export van GEDCOM.  Zie Bestand -> Exporteer GEDCOM en Importeer GEDCOM. Zet vooral het vinkje bij 'Importeer in deze stamboom".
Stel er zijn twee stambomen A en B.
Als eerste maken we een export Gedcom van A en een aparte voor Gedcom B.
Vervolgens maken we een nieuwe stamboom C zonder verdere gegevens en we importeren dan de Gedcom A  in C en daarna de Gedcom B.
U kunt natuurlijk ook, ter vermijding van een gedcom, eerst de Stamboom A opslaan als Stamboom C en vervolgens de gedcom B importeren.

Dan zijn de stambomen nu samengevoegd en het ontdubbelen kan beginnen.