Aldfaer kan meerdere keren opgestart worden. Een uiterst belangrijk hulpmiddel bij het ontdubbelen; maar ook als een ontvangen gedcom vergeleken moet worden met een stamboom om op die manier dubbelen te voorkomen.

Aldfaer wordt geopend door op de snelkoppeling op het bureaublad te klikken, waarna de laatst afgesloten stamboom geopend zal worden. Een tweede klik op de snelkoppeling opent wederom het Aldfaer programma, maar zal een grijs scherm opleveren zodat u zelf een stamboom kiest. Een stamboom kan maar een keer opgestart worden.
Het is bepaald een voordeel als men over een groot scherm beschikt.

In geval van een controle van een gedcom kunt de gedcom eerst inlezen in een nieuwe stamboom. Voor het ontdubbelen neemt u een kopie van de bestaande stamboom. Dat laatste kan met de Windows verkenner dan wel via Aldfaer met 'Opslaan als'. Geef de kopie-stamboom een duidelijk herkenbare naam.

Start Aldfaer voor de eerste keer en open de te corrigeren stamboom en verklein en verschuif de stamboom naar de rechterkant van het scherm. Klik nogmaals op de snelkoppeling en zorg dat deze aan de linkerkant van het scherm komt en open de gedcom of kopie van de stamboom. Doe hetzelfde met de personenlijst en zorg dat de verschillende deelvensters bij 'hun' stamboom aan de linker- of rechterzijde van het scherm komen.
Het maakt natuurlijk niet uit aan welke kant van het scherm de te corrigeren stamboom komt; mijn voorkeeur is rechts.

Open nu de personenlijst links en rechts. Surf aan de linker en rechterzijde naar de persoon. Bij een gedcom vergelijk kunt u beslissingen nemen om het gedcom stamboombestand aan te passen en dan later van dat gedcom-stamboombestand een gedcom export te maken en in te lezen in uw stamboom.
Bij het ontdubbelen zal het zo zijn dat de dubbele persoon uit de stamboom aan de rechterkant verwijderd kan worden. Let daarbij op koppelingen en feiten/notities zoals ook beschreven in het artikel  Ontdubbelen .

@2023 Han Kortekaas