Stel dat u de behoefte heeft om van een deel van uw stamboom een aparte stamboom te maken door middel van een gedcom bestand of rechtstreeks als stamboom; bijvoorbeeld een aparte familie. U wilt dit delen met anderen.

U moet zich realiseren dat er altijd personen in uw bestand zijn die niet gekoppeld zijn aan welke familie dan ook. Dat kunnen dus ook personen zijn die mee zouden moeten met de te maken groep, of niet.

Welnu, de methode om tot een deelgroep te komen kan als volgt zijn;

  1. ga naar de persoon die als basis moet dienen voor bijvoorbeeld een 'Voor- en Nageslacht" of een 'Nageslacht'
  2. maak van die persoon een groep ( Persoon Groep Toevoegen aan nieuwe groep )
    en klik dan in het daarop volgende venster aan de linkerkant de knop "Voor- en Nageslacht"  en vink aan de rechterkant alles aan behalve het laatste vakje "Inclusief koppelingen van gekoppelde personen".
  3. Sla de groep op met de voorgestelde of een andere naam
  4. voeg eventueel nog 'losse' personen toe aan deze groep door die persoon op het hoofdvenster te zetten en te kiezen voor Toevoegen aan bestaande groep
  5. zodra klaar met alle personen toe te voegen ga dan naar Tonen Groepen en selecteer de gewenste groep
  6. kies het meest linker icoontje knop om deze groep weg te zetten in een apart stamboombestand of bij het maken van een gedcom bestand .
  7. Vergeet niet bij het maken van een gedcombestand ook de gedcom-instellingen na te lopen. Zo zult u waarschijnlijk geen beveiligde tekst en de Aldfaer uitbreidingen die buiten de gedcom standaard op willen nemen in de gedcom-export.